AMSTERDAM - Britse schrijvers van misdaadboeken hebben in het afgelopen jaar gemiddeld ruim acht personages per boek laten sterven. Dat blijkt uit een nieuwe enquête.

Het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers in boeken van Britse misdaadauteurs was in het afgelopen jaar precies 8,38.

De doodsoorzaken in de verhalen lopen uiteen van vergiftiging tot een allergische reactie wegens een aanval van een horde losgelaten bijen van een imker. In de meeste gevallen gaat het om moorden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Uitschieter

De cijfers zijn gebaseerd op een enquête onder Britse auteurs van de Crime Writers’ Association. Het onderzoek werd gehouden ter gelegenheid van National Crime Writing Week in Groot-Brittannië.

Overigens zaten er ook 'seriemoordenaars' tussen de ondervraagde schrijvers. Zo slaagde één niet met naam genoemde auteur er in om 150 personages te vermoorden in een boek dat afgelopen jaar verscheen.

Sommige schrijvers gaven in de anoniem ingevulde vragenlijst ook toe dat ze enig plezier beleefden aan het ‘moorden met woorden’.

Slechte kant

"Het schrijven van misdaad stelt je in staat om de slechte kant van je eigen karakter te verkennen, een kant die je niet wilt gebruiken in het echte leven”, zo luidde één van de commentaren op de vragenlijsten.