Wat deze thriller Scandinavisch maakt, is dat hoofdpersoon Harry Hole een Noorse rechercheur is die in Australië een moord op een Noorse serveerster moet onderzoeken. Voor de rest is deze hele thriller down under.

Ooit verklaarde Nesbø in een interview met NU.nl dat het bij hen (in Scandinavië) geen punt van discussie is of het misdaadgenre literair is.

Dat was dankzij hun aartsvaders Sjöwall en Wahlöö, die de kunst in de vingers hadden misdaad te verweven met essentiële zaken die in de regel aan romans waren voorbehouden.

Met dat in het achterhoofd is De vleermuisman te lezen als een thriller waarmee Nesbø zijn persoonlijke ervaringen, opgedaan tijdens een rondreis door Australië, kwijt kon.

Het verhaal staat vol anekdotes, legendes en historische feiten over de Aboriginals en wat er in hun leven veranderde sinds de Engelse kolonisten zich down under hebben gevestigd.

Drankzucht

Niet dat de moordzaak bijzaak is of dat De vleermuisman beperkt blijft tot een aaneengeregen ketting van Aboriginal-weetjes. Het personage Harry Hole bijvoorbeeld is geïntensiveerd door diens worsteling met een alcoholverslaving – een die hij niet altijd de baas is, met bijna hallucinerende excessen.

Maar ook met een bij vlagen verhelderd denkvermogen juist als hij heeft gezopen, wat zijn verslaving in een psychologisch interessant perspectief plaatst.

Op dito kundige manier verwerkt Nesbø de gayscene van Sydney in het verhaal, alsook expats die om uiteenlopende reden in Australië terechtkomen en blijven.

Proost

Net zo sterk is Nesbø als het om het genre zelf gaat. De moordzaak is er een van de complexe en onderhoudende soort, aangezien de ontknoping zich telkens net niet laat vatten.

Zodra Hole meent grip op de zaak te hebben gekregen, glipt het door een plotwending weer uit zijn vingers als een gladde nootmuskaat en krijgt hij het gevoel opnieuw te moeten beginnen, zonder te beseffen dat hij veel dichterbij is dan hij denkt. Misschien toch iets minder whisky, Hole.

Beoordeling: * * * *