AMSTERDAM - Een deel van de historische boekencollectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica van zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman komt terug naar Amsterdam.

De 22.000 boeken en manuscripten vanaf de vijftiende eeuw tot en met het heden liggen in de opslag, maar worden aan het eind van de week teruggebracht naar de bibliotheek aan de Bloemstraat.

De beslaglegging op de collectie door de Friesland Bank is maandag opgeheven, zei Ritman woensdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Ritman heeft zijn verplichtingen aan de bank voldaan, zo laat hij weten. Afgelopen weken verkocht hij 350 boeken uit de collectie bij veilinghuis Sotheby's voor 13 miljoen euro.

Beslag

In november vorig jaar zegde de Friesland Bank het krediet op en legde beslag op de bibliotheek. Ritman wijdt het conflict met de bank aan de financiële crisis, waardoor de druk op de financiële verplichtingen groot werd.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur bracht in december het rijksdeel van de collectie over naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Nederlandse staat verwierf dit deel in 2005 voor 18 miljoen euro. Tot december verbleef het in bruikleen bij de Bibliotheca.

Collectie

De collectie is in de jaren negentig op de lijst gezet van Nederlandse cultuurgoederen. Ritman probeerde de afgelopen jaren in samenwerking met de Staat de verzameling onder te brengen bij bibliotheken, maar zonder succes.

''Deze bibliotheek mag niet verloren gaan'', benadrukt Ritman. De kunstverzamelaar beraadt zich over wat hij met de collectie zal doen en over de vraag of de Bibliotheca weer opengaat voor publiek.