Man vermoord, kind vermoord, nu jij nog. “Jij” is de moeder en echtgenote van de twee slachtoffers, en de seriemoordenaar die haar gezin vernielde, is ontsnapt. Thriller voor vrouwen.

De vrouw heet Karin Schaeffer en ze is voormalig rechercheur annex target van de seriemoordenaar.

Het is een beproefde formule in het misdaadgenre, als de misdadiger overlopend van eigendunk wil laten zien dat hij de recherche kan aftroeven en juist degene treft die de klopjacht op hem heeft ingezet.

Het is het “Ik ben lekker veel slimmer dan jij”-werk en de jacht is des te aantrekkelijker nu Schaeffer is voorbereid.

Vernuftige trucs

De auteur gaat niet heel subtiel te werk waar het de technische details betreft. ‘Op de een of andere manier wist de seriemoordenaar een steekwapen te maken en te ontsnappen’.

Schaeffer zit in een beveiligde omgeving maar haar kwelgeest weet haar toch op te sporen. Welke vernuftige trucs hij daarvoor in petto had, is secundair. Waar het Lief vooral om gaat, is de belevingswereld van de vrouw wier leven in een nachtmerrie is veranderd, psychiatrische sessies incluis.

Gelukkig is er een sympathieke rechercheur die zich over haar ontfermt en weer een sprankje levenslust bij de uitgebluste vrouw oppookt. Ondertussen moet die moordenaar, die over een toverstafje lijkt te beschikken, opnieuw gevangen worden.

Rode loper

Lief is op haar sterkst bij het uitwerken van de innemende Schaeffer. Zij is aanvankelijk levensmoe en rolt bijna een rode loper voor haar killer uit om haar van de aardse foltering te verlossen.

Gaandeweg neemt echter haar overlevings- en recherche-instinct het roer over en strijdt ze als een Amazone tegen innerlijke demonen en die ene externe. Dat maakt Nu jij nog niet tot een bonkende thriller, daarvoor is ie te zwak op crime-details.

Maar Lief heeft het in zich om te kunnen verrassen als ze dat hiaat bij een volgende thriller tackelt, want qua psychologische ontwikkeling heeft ze het wel in de vingers.