AMSTERDAM - Jongeren met dichttalent kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor de eerste verkiezing van de Jonge Dichter des Vaderlands. Het nieuwe initiatief moet een impuls geven aan de ontwikkeling van jong poëzietalent in Nederland.

Initiatiefnemer van de verkiezing is het Poëziepaleis, een organisatie die zich richt op poëzie voor en door kinderen en jongeren. De inschrijving loopt tot eind oktober en staat open voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar.

De Jonge Dichter des Vaderlands schrijft vier gedichten per jaar die geïnspireerd zijn op actuele gebeurtenissen. Het initiatief is geïnspireerd op de titel de Dichter des Vaderlands. Sinds 2009 is dit ambt voor een periode van vier jaar gegund aan Ramsey Nasr.

In november worden de drie kanshebbers voor de titel bekendgemaakt. Na drie weken campagnevoeren in december wordt de uiteindelijke Jonge Dichter des Vaderlands eind januari voor twee jaar gekozen.

Het Poëziepaleis organiseert onder meer de wedstrijden Kinderen en Poëzie voor basisscholen en Doe Maar Dicht Maar voor het voortgezet onderwijs. De organisatie treedt naar eigen zeggen op als productiehuis, kenniscentrum, ontmoetingsplek en vraagloket.