AMSTERDAM - Dit jaar schreef het Italiaanse schrijversechtpaar Rita Monaldi en Francesco Sorti het geschenk voor de Maand van het Spannende Boek. NU.nl sprak met het duo wiens boeken in eigen land niet meer worden uitgegeven.

In Versluiering is opnieuw de castraatzanger, diplomaat en spion voor de Zonnekoning Atto Melani de hoofdpersoon, die ook centraal staat in hun zevendelige romancyclus waarvan tot nu aan toe de eerste drie delen een wereldwijd succes zijn.

Na Imprimatur, Secretum en Veritas verschijnt later deze zomer deel vier: Mysterium.

Versluiering speelt aan het Franse hof van 1647. Kardinaal Mazarin, de eerste minister en feitelijk machthebber, wil een groots Italiaans melodrama opvoeren. Melani stuit op een dodelijke samenzwering die teruggaat tot het Florence van twee eeuwen geleden.

Zijn jullie blij met het label van 'literaire thriller'?

"Wij schrijven naar ons gevoel helemaal geen thrillers. We zouden onze boeken eerder willen bestempelen als historische romans met een sterke spanningsboog en kleurrijke figuren, die gebaseerd zijn op zeer degelijk onderzoek. We zijn wel zeer plotgericht."

Was het een moeilijk opgave, de beperking van 96 pagina’s?

"Onze romancyclus bestaat uit boeken van minstens 700 pagina’s per stuk. We hebben behoorlijk moeten puzzelen om binnen de grenzen te blijven.

In eerste instantie hadden we het idee om een postmoderne versie te schrijven, met een onderliggende verteller die de geschiedenis over kardinaal Mazarin met slapstick becommentarieert.

Later zal dat boek nog een keer verschijnen, in volle lengte. Wij zijn eigenlijk geen auteurs voor de kleine ruimte. Al zullen bij elk van de zeven delen ook satellietboeken verschijnen die bescheiden in omvang zijn."

Het vierde boek is in aantocht. Wisten jullie van tevoren al dat het een zevenling zou worden?

"Voordat we aan het werk gingen, hebben we voor onszelf een masterplan geschreven. Natuurlijk kan er altijd nog een nieuw perspectief, een nieuw inzicht ontstaan. Het gaat ons om de zoektocht naar de waarheid."

Is het niet onmogelijk om de waarheid echt naar boven te krijgen. Zeker bij kwesties die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden?

"De absolute waarheid blijft een mysterie. De queeste is voor de lezers én voor ons als schrijvers het interessantste."

De plot van jullie debuutroman 'Imprimatur' liegt er niet om. Een historische ontdekking. Daar moet heel wat research aan vooraf zijn gegaan?

"We hebben een aantal fotokopieerinrichtingen miljonair gemaakt. In het appartement waar we woonden toen we aan dit project zijn begonnen, kon je op een gegeven moment nog nauwelijks lopen.

Jaren hebben we archieven doorgeplozen en werkelijk alles laten kopiëren wat voor onze neus kwam.

We hadden de tijd want we waren door de crisis onze baan als journalist kwijt geraakt. We besloten om in onszelf te investeren. Jaren hebben we als kluizenaars geleefd en niemand verteld over onze schrijfplannen."

'Imprimatur' deed veel stof opwaaien en leidde tot een ondergrondse vorm van censuur.

"De uitgever Mondadori, eigendom van het concern van premier Berlusconi, weigerde een tweede druk te maken. Wij wisten niet dat het Vatikaan bezig was met de heiligverklaring van paus Innocentius XI die in 1683 met veel geld Wenen ondersteunde toen de Turken voor de deur stonden.

Door ons boek werden die plannen verijdeld. Geen enkele ander Italiaanse uitgever wilde het boek en onze andere delen publiceren. Ondertussen waren de boeken in andere landen bestsellers geworden, ook in het overwegend katholieke Spanje.

Verschrikkelijk is dat uitgevers in Hongarije, Rusland en Portugal de contracten met ons verbraken.

De voorschotten hoefden we niet eens terug te betalen. Niet veel later verschenen er ineens andere boeken van Mondadori bij deze uitgeverijen. Maar laten we het positief zien: onze Nederlandse uitgever stelt nu ook de boeken in het Italiaans ter beschikking."

Een goede Nederlandse traditie, de Franse Hugenoten konden hier al hun boeken laten drukken. Kunt jullie je nog wel vertonen in Rome?

"Wij wonen tegenwoordig in Wenen. Het materiaal dat we hebben is genoeg tot aan ons levenseinde. Zo lang zullen we blijven schrijven.

En als het moet dan vermommen we ons en gaan verkleed als monnik en non nog eens op zoek in de archieven."

Hoe werkt dat eigenlijk, met z’n tweeën schrijven?

"Dat is bij ons een natuurlijk proces. We hebben samen de research gedaan, bedenken samen de verhaallijnen en zitten samen in ons werkvertrek te schrijven, wel elk aan een eigen tafel. In de avond lezen we elkaars stukken en voegen het ineen."

De geschiedenis rond jullie debuut is eigenlijk een thriller op zich.

Er is over de hele kwestie net een boek verschenen ‘The Imprimatur Case’.
(In juni gratis te downloaden op www.biblohaus.it)

De Maand van het Spannende Boek vindt ieder jaar plaats in juni.