Over het lot van het gezin van Tsaar Nicholas II is lang genoeg gespeculeerd. Hun dood – of vermeende dood – vormde de aanleiding voor romans, films en echte personen die zich voor Maria of Aleksej uitgaven.

Een DNA-onderzoek in 2008 maakte hier een einde aan. Alle Romanovs waren echt echt echt geliquideerd en wie zich zou voordoen als Romanov is of een golddigger of moet het gesticht in.

Het oog van de rode tsaar is vergeleken met Kind 44 van Tom Rob Smith. Gedeeltelijk is dat waar, al is Eastland minder duister en complex. Centraal in het verhaal staat de innemende politieman Pekkala die ooit persoonlijke banden had met de tsaar.

Vanwege de grilligheid van het chaotische Rusland na diens executie wordt Pekkala naar een kamp verbannen.

Dankzij zijn reputatie als uitstekend rechercheur wordt hij in ere hersteld en op een missie gestuurd: Aleksej Romanov zou de slachtpartij overleefd hebben, en Stalin eist dat de jongen wordt gevonden.

Verschoppelingen

Plot is pakkend, het gehinkel tussen heden en verleden staat warempel in dienst van het verhaal, en Eastland heeft voldoende verrassingen in petto. Zijn sobere schrijfstijl roept een trefzeker sfeerbeeld op van dit toegetakelde land, waarin voormalige verschoppelingen opeens de dienst uitmaken, met alle excessen van dien.

Pekkala moet zich als rechtschapen individu staande zien te houden te midden van struikrovers, verkrachters en criminelen die zich ‘ordedienst’ noemen, en als bonus geeft Eastland de lezer een Kaïn en Abel-verwikkeling.

In de Spannende Junimaand met de historische thriller als thema, gooit de rode tsaar hoge ogen.