BRUSSEL - De herdenkingsmuur voor schrijver Gerard Reve in het Belgische Machelen wordt helemaal vervangen. Het gemeentebestuur van Zulte, waaronder Machelen valt, heeft dat besloten, aldus Belgische media woensdag.

Op de herdenkingsmuur stond het gedicht Credo van Reve, maar door een fout bevatte de tekst een woord te veel.

Het gemeentebestuur wilde eerst een gat maken op de plek van het overbodige woord, maar Reves vroegere partner Joop Schafthuizen verzette zich daartegen.

Reve (1923-2006) woonde de laatste jaren van zijn leven in het Oost-Vlaamse Zulte. De herdenkingsmuur werd eerder dit jaar onthuld.

Verstandig

Schafthuizen zegt in een reactie het besluit van de gemeente om de muur neer te halen ''heel verstandig'' te vinden. ''Al is het wel een beetje zonde van het geld. Dat hadden ze beter aan de jeugdbeweging in Machelen kunnen geven.''

Schafthuizen had eerder voorgesteld het overtollige woord door te halen en in de kantlijn een correctieteken te plaatsen, zoals Reve dat ook in een manuscript zou hebben gedaan.

''Dat was veel goedkoper geweest en bovendien in de geest van Reve.'' Maar het gemeentebestuur zag die oplossing niet zitten.