AMSTERDAM - Liefhebbers van misdaadromans en andere spannende boeken kunnen de komende weken weer hun hart ophalen tijdens de Maand van het Spannende Boek.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek organiseert de themamaand om dat soort boeken te promoten. Het thema is dit jaar Galg en rad - misdaad door de eeuwen heen.

In het hele land zijn er in juni tientallen lezingen, signeersessies en andere activiteiten. Treinstation Leiden Centraal is woensdag bijvoorbeeld het toneel van de Thriller Wissel. Reizigers kunnen daar hun oude spannende boek ruilen voor een ander exemplaar uit een boekenkast.

Het Italiaanse schrijversechtpaar Monaldi en Sorti heeft het geschenk voor de themamaand geschreven: de historische thriller Versluiering. Wie in juni voor minstens 12,50 aan boeken koopt, krijgt dat boek gratis.

Dinsdag was de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek. Daar werd bekendgemaakt dat Gauke Andriesse met zijn boek De handen van Kalman Teller De Gouden Strop 2011 heeft gewonnen. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Maand van het Spannende Boek