Adembenemende politieke thriller over het Duitse en Russische leger tijdens en na WO2, met Kerrs vaste personage Bernie Gunther in de hoofdrol.

Om dit een politieke thriller te noemen over de waanzin van WO2 zou een understatement zijn. Kerr heeft zoveel research gedaan naar deze periode dat het onder geschiedschrijving valt.

En ’s mans kennis leidt tot een schokkende thriller die overeenkomsten vertoont met HhhH van Laurent Binet, een roman die onlangs op de shortlist belandde voor beste Europese Literatuurprijs 2011.

Binet en Kerr

De boeken van Binet en Kerr lijken zoveel op elkaar dat de vraag rijst wanneer iets een thriller is en wanneer een roman. Kerrs rode draad is de zoektocht naar de hoogste baas van de Stasi, Erich Mielke, Binet onderzoekt de moordaanslag op Heydrich. Ook in Kerrs thriller komen we Heydrich als personage tegen - het is immers dezelfde oorlog met dezelfde spelers.

Heydrich, Himmler, Mielke, en nog veel meer namen passeren de revue. Het worden in deze boeken mannen van vlees en bloed die gezichten en persoonlijke achtergronden krijgen en wier aandeel in de geschiedenis onvoorstelbare gevolgen heeft gekregen.

Het griezelige aan beider boeken is dat zichtbaar wordt hoeveel toeval en willekeur uitmondden in de jarenlange voortwoekerende hel waarin Europa werd ondergedompeld.

Mannen achter bureaus

Staande voor een landkaart met tijdsbalk is aan te wijzen welk land wat deed op welke datum. Kerr en Binet beschrijven deze gebeurtenissen vanuit de mannen achter bureaus, in restaurants, cafés, bordelen, concentratiekampen of aan frontlinies.

En ze koppelen deze beslissingen aan militaire bevelen, maar ook aan persoonlijke grillen als eigenwijsheid, doodordinaire katers of verlangen naar promotie. Aan eigenbehoud en pure wreedheid, overlevingsdrang of lafheid.

Zalig zij de onwetende

De auteurs trekken hun lezer met deze vertelperspectieven zo diep in de verhalen dat het bloedstollend wordt en ons geen andere conclusie laat dat er nog zoveel meer is dat we niet weten, al is er al zoveel in kaart gebracht.

Dat die grondige documentatie ons kwetsbaar maakt voor kritiek van volkeren die een broertje dood hebben aan het uitspitten van hun eigen verleden, moeten we daarbij maar voor lief nemen.

Zalig zij de onwetende, maar het is ondenkbaar dat dit soort kennis van het verleden, en dan ook nog zo fantastisch geschreven als door Kerr en Binet, niet tot je zou wíllen nemen.