AMSTERDAM - Joop Schafthuizen vraagt de rechter een dwangsom van 100.000 euro per overtreding op te leggen als uitgeverij Van Oorschot besluit het derde deel van de biografie van Gerard Reve (1923-2006) uit te geven.

Schafthuizen (63), die dertig jaar de levenspartner was van de schrijver, vindt de inhoud te kwetsend.

''Het derde deel roept een beeld op dat hun relatie alleen maar ging over erotiek, drank en geld'', aldus zijn advocaat Olaf Trojan donderdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam.

De uitgeverij en biograaf Nop Maas, die al twee delen van de biografie hebben uitgegeven, menen dat Schafthuizen toestemming heeft gegeven voor publicatie van het derde deel.

Voorinzage

Volgens hen heeft Reves levensgezel voorinzage gehad en is voldaan aan alle wijzigingen die hij wilde aanbrengen. Zestig passages en de vermelding van enkele honderden bedragen zijn geschrapt, stelde hun raadsman.

Trojan betwist dat Schafthuizen het groene licht heeft gegeven voor publicatie. ''Tot vier keer toe is schriftelijke toestemming geweigerd.''

De rechter vroeg tijdens de zitting of beide partijen er niet alsnog samen uit konden komen, maar de uitgever en Maas zagen daar geen heil in. Ook Schafthuizen zelf wilde dit niet. ''Voor geen millimeter verschijnt dit boek.''

Geschriften

Maas kreeg voor zijn tweeduizend pagina's tellende driedelige biografie inzage in vele tot dusver onbekende geschriften en brieven van Reve. Schafthuizen was over de eerste twee delen tevreden.

De rechtbank doet uitspraak op 16 juni.

Kort geding tegen biograaf Reve