AMSTERDAM – H.J.A. (Henk) Hofland schrijft naar eigen zeggen "als een snuffelende hond die zich goed heeft voorbereid op zijn traject". Maandag ontvangt de bijna 84-jarige journalist en columnist de P.C. Hooftprijs.

“Ik noteer mijn punt, dan begin ik aan mijn eerste zin, ik hoop dat die lukt, lukt die niet dan moet ik een blok omlopen, lukt die wel, dan snuffel ik verder: van het ene kom ik op het andere”, vertelt Hofland maandag over zijn werkwijze in een interview met de Volkskrant.

De door de wol geverfde commentator constateert dat “de publieke moraal” in Nederland “zwaar in de war is geraakt".

Over complotdenkers en mensen die het beter denken te weten zegt Hofland: “Ik schrijf niet voor mensen die hun mening al klaar hebben nog voor ik de eerste komma heb gezet.”

Journalist van de Eeuw

Hofland (1927) is journalist, commentator, essayist en columnist. Hij kreeg in 1992 de Audax columnistenprijs, ontving in 1996 de Gouden Ganzenveer en werd in 1999 door zijn collega’s uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

De P.C Hooftprijs, die dit jaar is bestemd voor het essay, wordt uitgereikt op 19 mei, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft.

In 2010 ging de prestigieuze Nederlandse literatuurprijs, die dat jaar bestemd was voor de beste roman, naar Charlotte Mutsaers.