AMSTERDAM/PARAMARIBO - De Surinaamse schrijver Clark Accord is woensdag op 50-jarige leeftijd overleden. Hij was ernstig ziek. Dat heeft de familie laten weten aan het ANP. Accord stierf in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam.

Accord was afgelopen zaterdag nog onderscheiden met de Ere-orde van de Gele Ster. Suriname kent die toe 'voor verdiensten voor de staat en het volk'.

Accord werd bekend met zijn debuutroman De koningin van Paramaribo, waarvan ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Hij publiceerde daarna nog enkele boeken en schreef columns en artikelen voor kranten en tijdschriften.

Afra Accord, een nicht van de schrijver, is verslagen door het nieuws. ''Mijn oom was ernstig ziek en we hadden nog hoop. Hij had zoveel plannen, hij wilde nog een kinderboek schrijven’’, zegt ze. Clark Accord wordt mogelijk in Suriname begraven.

Bouterse

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft in een verklaring namens het volk van Suriname de familie van Accord gecondoleerd.

''Voldaan dat wij hem eer mochten bewijzen tijdens zijn vruchtbaar en productieve leven, zijn wij bedroefd bij het heengaan van deze grote zoon van ons volk. Hij zal bij ons, zijn trouwe lezers, door zijn pennevruchten voortleven”, aldus Bouterse.

De schrijver kreeg op 9 mei het Ereteken van Verdienste opgespeld door wethouder Cultuur Carolien Gehrels vanwege zijn verdiensten voor de stad Amsterdam.