AMSTERDAM - Als mensen een boek lezen, gedragen ze zich daarna onbewust zoals de hoofdpersonen in het verhaal. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld met een uitgebreide studie.

Na het lezen van een boek over bijvoorbeeld Harry Potter reageren mensen ongeveer op dezelfde manier als de tovenaarsleerling op verschillende situaties. Ze adopteren voor zover mogelijk het gedrag, de houding en de karaktertrekken van de hoofdpersoon.

Dat meldt nieuwssite EurekAlert naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Buffalo.

Gezelschap

Volgens de onderzoekers is het imitatiegedrag van lezers vergelijkbaar met de manier waarop mensen zich aan hun gezelschap aanpassen in het dagelijks leven.

“Onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat ons gedrag meer op dat van onze vrienden gaat lijken als we tijd met hen doorbrengen”, verklaart hoofdonderzoekster Shira Gabriel. “Nu weten we dat dit ook gebeurt met de personages in een boek dat we aan het lezen zijn.”

Twilight

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door 140 proefpersonen een deel uit Harry Potter-serie of uit de populaire Twilight-serie te laten lezen. Vervolgens moesten de deelnemers vragenlijsten invullen waarmee werd getest in hoeverre hun houding en gedrag was beïnvloed door het boek.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Sociaal

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het gedrag van lezers verandert na het lezen van een boek. Ook hun behoefte aan sociale verbondenheid wordt bevredigd.

“Sociale connectie is een belangrijke behoefte van de mens. Onze studie demonstreert dat we ons tijdens het lezen van een verhaal sterk verbonden voelen met de hoofdpersonen zonder dat we onze vertrouwde omgeving hoeven te verlaten”, verklaart Gabriel.

Stemming

“Bij de proefpersonen leidde dit tot een hogere tevredenheid over het leven en een positieve stemming. Dit zijn twee primaire gevolgen van het gevoel van sociale geborgenheid”, aldus de onderzoekster.