Ex-partner Reve wil fout monument doorstrepen

BRUSSEL - De voormalige levenspartner van de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006), Joop Schafthuizen, heeft een voorstel ingediend om een fout in een monument voor Reve te herstellen.

De tekst op de herdenkingsmuur in het Vlaamse Machelen-aan-de-Leie bevat een woord te veel, en volgens Schafthuizen moet het gewoon worden doorgestreept.

Zo'n oplossing is helemaal in de geest van Reve, aldus Schafthuizen maandag. Door een vergissing werd op het monument aan de regel 'er rest mij niets dan duisternis en Dood' uit het gedicht Credo van Reve achter het woord 'niets' het woord 'anders' toegevoegd.

Schafthuizen pleit voor het aanbrengen van twee dunne strepen over de in beton gegoten koperen letters. In de kantlijn zou een correctieteken moeten komen. ''Dat deed Reve ook altijd in zijn manuscripten'', aldus Schafthuizen over zijn voorstel voor een ''minimale ingreep met twee bescheiden streepjes''.

Oplossing

Het gemeentebestuur van Zulte, waartoe Machelen behoort, wil volgende week een oplossing voor de fout presenteren.

Burgemeester Henk Heyerick sluit een verrassende wending niet uit. Het adviesbureau Grontmij, dat bij de totstandkoming van het monument was betrokken, kijkt eveneens naar mogelijkheden om de fout te herstellen.

Schafthuizen noemt de toevoeging van het woord ''uiterst curieus''. Het is ook pijnlijk en jammer voor de gemeente Zulte wegens haar ''heel mooie en geweldige'' initiatief voor de herdenkingsmuur, aldus de ex-partner die nog steeds in het huis in Machelen woont waar hij jarenlang met Reve leefde.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie