AMSTERDAM - De Vlaamse schrijver Yves Petry heeft maandag de Libris Literatuur Prijs gewonnen met zijn roman De maagd Marino.

Juryvoorzitter Philip Freriks, voormalig presentator van het NOS journaal, maakte dat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De maagd Marino is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. Een Duitse man ketende een andere man vast aan de muur van zijn huiskamer, amputeerde zijn penis, sneed hem de keel door en bewaarde delen van het lijk in de diepvriezer om er wekenlang van te eten.

De jury noemde het boek van Petry ''een trefzeker, intrigerend meesterwerk''. De jury spreekt verder van ''prachtige beelden, een raadselachtig vertelperspectief en mysterieuze passages, die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken.''

Dat tilt het boek uit boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans, luidt het oordeel.

Vlaming

De Libris Literatuur Prijs 2011 gaat voor het derde achtereenvolgende jaar naar een Vlaming. De twee voorgaande jaren gingen Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf met de prestigieuze literaire prijs aan de haal.

De andere vijf genomineerden kwamen allen uit Nederland: Gerbrand Bakker (De omweg), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Adriaan van Dis (Tikkop), Esther Gerritsen (Superduif) en Arnon Grunberg (Huid en haar).

Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie. Hij publiceerde tot nu toe vijf romans. Petry debuteerde in 1999 met de roman Het jaar van de man.

Beste fictieboek

De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. Voorgaande jaren ging de prijs naar onder anderen Arnon Grunberg (Tirza, 2007) en Arthur Japin (Een schitterend gebrek, 2004). Naamgever van de prijs is de sponsor, de boekhandelketen Libris.

De jury boog zich over 164 boeken die voldeden aan de nieuwe regel die vorig jaar is ingevoerd: alleen literaire romans voor volwassenen komen in aanmerking voor de prijs. Tot die tijd beoordeelde de jury alle literaire fictie, dus ook novellen en verhalenbundels.

Petry wint Libris Literatuur Prijs