Twee jaar geleden overleed schrijver Martin Bril aan kanker. Dit boek is een postuum verslag van zijn gevecht tegen een onoverwinnelijke ziekte.

Nee, hij was niet zomaar opeens dood, de columnist/schrijver Martin Bril. In columns en tv-optredens kregen we stukjes mee van zijn ziekteverslag waarin hij zichzelf – en ons – voorbereidde op het onafwendbare, dat voor hem veel te vroeg kwam.

De pen is een levensader voor een schrijver, en dat gold met name voor Bril in de tijd dat hij tegen zijn ziekte vocht.

Brils vrouw Anneke Stehouwer heeft voor deze roman een selectie gemaakt uit de columns, verhalen, e-mails met vrienden en artsen die zo Bril zijn, zo intens Bril. De schrijver met ogen die zoveel registreerden en door de filter van dat originele brein op papier zijn gezet.

Het is een boek met humor, niet vileine ironie, angstgevoelens, optimisme, vechtlust, acceptatie, oprechtheid over de lichamelijke en geestelijke impact van de onderhuidse sloper.

Familie

Het evenwicht maakt dat je mee kunt leven met iemand die niet tot je eigen familie- of vriendenkring behoort. Het is een roman die de schrijver onderscheidt van de niet-schrijvers, van degenen die hun verhaal een boek waard vinden maar niet het talent bezitten dat verhaal de moeite waard te maken.

Het boek overstijgt het reguliere verslag van een ziekte, daarom ontroert het en jawel, weet het ook te vermaken – zou dat soms het evenwicht zijn?

Weten hoe je de lezer kunt raken zonder die te claimen? Dan is Het evenwicht in combinatie met een zuiverheid in gevoel, wat zo sterk uit deze roman spreekt, eerder een tijdloos geschenk dan een afscheid.