Vlot geschreven boekje over liefde, seks en verlangen. Bekende mannen als Grunberg, Giphart en Guzman (en nog veel, veel meer) vertellen over hun ideale vrouw (en nog veel, veel meer).

Mannen willen maar één ding. Of niet? Corine Koole, doorgewinterd journaliste over de onderwerpen seks, liefde en relaties, interviewde een eclectische reeks mannen over hun liefde, lust en last.

Wat vinden ze sexy, wat heeft die ene waardoor ze verliefd op haar worden? Koole heeft ze goed aan het babbelen gekregen.

Eén sluitende conclusie over deze verzameling ontboezemingen valt niet te geven, daarvoor lopen de antwoorden te veel uiteen. Ja, gelukkige, ronde vrouwen staan hoog op de verlanglijst maar dat is bepaald geen opzienbarende nouveauté.

Bezingen

Wel ontroerend is hoe inmiddels gesettelde mannen hun vaste partner bezingen, maar ook daar is weer een staalkaart aan smaken en persoonlijke visies te vinden. Die zijn, en dat is beslist de verdienste van de schrijfster, conform hun imago geestig, serieus, wetenschappelijk, olijk, diepzinnig of een beetje maf.

Opmerkelijk evenwel aan deze bundel is hoe statisch de meningen zijn: de conclusies vertonen sterk het kenmerk van een momentopname.

Dat kwam vooral naar voren bij een anekdote over de Amerikaanse schrijver Paul Auster en zijn echtgenote Siri Hustvedt (in dit boek aangehaald, niet geïnterviewd), van wie laatstgenoemde zei dat ze haar man niet kon doorgronden. Wellicht de spannendste opmerking tussen alle definiërende stelligheden.

Controlfreaky imago

Dat mensen steeds veranderen is een gegeven. Gefascineerd zijn door die verandering, door die als prikkel te ervaren en niet als iets om onzeker van te worden (en dus naar stellige antwoorden te zoeken – komen vrouwen ooit van hun controlfreaky imago af?), is van een ander kaliber dan deze reeks antwoorden die impliceren dat het zo zit en niet anders.

Of dat onbereikbare mensen zo spannend zijn, de openingszin van de schrijfster. Enigszins verwarrend gezien de intentie van deze uitgave: hoe mannen liefhebben.

Maar wat de mannen in dit boekje betreft lijkt het dus wel mee te vallen met ‘ze willen maar één ding’. Uiteraard zijn er nog een paar miljard over.

Gelukkig pretendeert Koole niet met een omni-antwoord op ‘Was will der Mann?’ aan te komen. Dat geeft dit boek niet. Amusementswaarde heeft het zeker wel. En warempel poëtische pieken als van Kamagurka die vindt dat ‘vrouwen naar zee moeten ruiken, zilt, mild, warm.’