When Harry met Mickey. In zijn nieuwste thriller zet Connelly de twee leading men uit zijn oeuvre, advocaat Mickey Haller en rechercheur Harry Bosch, gelijktijdig in voor een cold case.

Zelfs de Connelly-kenners zullen even de wenkbrauwen hebben opgetrokken bij de nieuwe wending in deze nieuwste thriller.

Haller, de briljante Bram van een van de geliefdste auteurs uit het genre, wordt deze keer een meter opzij geschoven naar de tafel van de openbaar aanklager. Zo vindt hij zijn ex-vrouw Maggie naast in plaats van tegenover zich en Connelly’s andere vaste personage, Harry Bosch, achter hem.

Herboren burgers

Deze pionnenverschuiving verloopt zonder al te veel verlies van Connelly’s kenmerkende stijl. Een vloeiend plot rondom een beruchte moordenaar die op vrije voeten dreigt te komen. Het slag waarvan Bosch weet dat hij weer aan het moorden slaat zodra de gevangenispoort zich achter hem sluit.

En hoe houd je in het Amerikaanse rechtssysteem een man tegen die zijn straf heeft uitgezeten dus als herboren burger een nieuwe kans krijgt, zoals dat op papier zo mooi heet.

Het resultaat is een Legal thriller met glanzende trukendoos op tafel die door Connelly goed gedoseerd wordt geopend. Haller is als openbaar aanklager net zo gewiekst en ook grappig wanneer het ethisch gezien verantwoord is.

Politiek en pers, de twee P’s die niet meer uit het juridisch segment zijn weg te denken, zijn in het verhaal verweven en qua stijl laat ook deze Connelly zich lezen als een luxe Hollywood-verfilming.

Dubbel zo leuk?

Speaking of which. De verfilming van Connelly’s vorige briljante thriller, The Lincoln Lawyer, is volgende week bij ons in de bioscoop te zien.

Voor onbekommerde fun, evenals De herziening – die overigens niet dubbel zo leuk is met Haller én Bosch, dat niet, maar wel leuk genoeg.