AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft in een nieuwe roman haar masker afgedaan. Bij uitgeverij Prometheus verscheen dinsdag het boek Ik, Beatrix, waarin schrijfster Mariëtta Nollen de vorstin als mens probeert neer te zetten.

In de roman, die totaal fictief is, schuift Beatrix haar aftreden steeds verder voor zich uit. Dat brengt haar in conflict met prins Willem-Alexander, de rest van de familie en premier Balkenende, maar vooral ook met zichzelf.

Het verhaal begint met de tragedie op Koninginnedag in Apeldoorn en eindigt met de schreeuw tijdens de dodenherdenking een jaar later.

''De koningin verloor even haar masker toen ze na Apeldoorn het volk toesprak via de televisie'', aldus Nollen. ''Ik kreeg toen een gevoel hoe ze zou kunnen zijn.'' Nollen zet Beatrix neer op momenten dat mensen haar niet zien, bijvoorbeeld op haar hotelkamer tijdens een staatsbezoek.

Mozambique

De schrijfster fantaseerde wat de koningin bijvoorbeeld zou kunnen denken over het vakantiehuis van Willem-Alexander en Maxima in Mozambique. ''Hoe kwamen ze er eigenlijk bij om juist daar een huis te bouwen?'', denkt Beatrix in de roman.

''Door papa, had Alexander gezegd. Onzin! Alsof Claus daar ooit iets voor zichzelf zou hebben laten bouwen. Een school misschien, of een ziekenhuis. Maar toch geen villa in een luxeresort?''

Nollen heeft geen betrokkenen of intimi gesproken, maar veel gelezen en koningin Beatrix vaak bestudeerd. De auteur heeft naar eigen zeggen geen karikatuur gemaakt van het staatshoofd. ''Ik heb haar heel liefdevol beschreven. Ik heb juist veel waardering gekregen voor wat ze allemaal moet doen.''