Wie aan het Imperium Romanum denkt, denkt aan machtige mannen als Caesar, Marcus Antonius en Augustus. Maar hoe zat het met The First Ladies of Rome, gezien de subtitel van dit boek: Seks, Macht & Politiek.

Het jaar 35 v.C. was het jaar dat volgens Freisenbruch het keerpunt betekende voor de vrouwen.

Het was het jaar waarin de eerste standbeelden werden vervaardigd van de echtgenote en de dochter van Octavianus (de latere keizer Augustus).

Ze werden onderdeel van Octavianius’ gewiekste massamediacampagne voor het uitdragen van de familiewaarden.

Bastaardjes

De waarden die de keizer in dezen voor ogen had waren die van een deugdzame en vruchtbare echtgenote annex moeder. De vader moest zeker weten dat de troonopvolgers van hem waren, en het zuigelingensterftecijfer was hoog.

Hoe meer kinderen, hoe meer kansen op zonen die geschikt waren voor veldslagen en troonopvolging. Via dochters kon een politicus allianties aangaan via huwelijken.

Darkroom

De subtitel wordt ondermeer eer aangedaan door vrouwen als Octavianus’ dochter Julia. Zij weigerde achter het weefgetouw te zitten en vanwege haar gewip als in een darkroom ontlokte ze haar vader de uitspraak of ‘er nog iemand in Rome was die níet met zijn dochter naar bed was geweest’.

Freisenbruch suggereert dat ze na haar vrijages met vijf machtige mannen niet alleen werd verbannen omdat ze een sloerie was, maar omdat ze een samenzwering tegen hem bekokstoofde.

Acties als verbanningen stelt de macht van de vrouwen in Rome tegelijk in een relatief daglicht. Claudius liet zijn vrouw Messalina executeren, Nero ondernam moordaanslagen op zijn moeder.

En door de soepele Romeinse wetgeving aangaande scheidingen konden de mannen zich makkelijk van hun vrouwen ontdoen als ze te lastig werden, of als het voor politiek strategische doeleinden raadzaam was om ze uit te huwelijken aan rivalen.

Hekkensluiter

Freisenbruch behandelt de geschiedenis van Rome’s First Ladies vanaf de eerste vrouwen rondom Octavianus/Augustus tot aan de invoering van het christendom in Rome, toen hun rol veranderde in iconen van vroomheid en toewijding.

Galla Placidia, die in de vijfde eeuw gevangen werd genomen door de Goten en met een van hun koningen trouwde, is de hekkensluiter van dit boek over vijfhonderd jaar vrouwengeschiedenis in het Romeinse rijk.