STOCKHOLM - Kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, geestelijk moeder van Pippi Langkous, komt op het veelgebruikte Zweedse 20-kronenbiljet, dat circa 2,20 euro waard is.

Dat meldt de Zweedse nationale bank woensdag.

De Riksbanken vervangt tussen 2012 en 2016 bijna al het papier- en muntgeld. Vooral over welke bekende Zweden op de biljetten komen, is lang gepraat. Volgens een woordvoerder zijn er 600 voorstellen gedaan.

Uiteindelijk komt voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties (1953-1961) en vredespleiter Dag Hammerskjöld op het 1000-kronenbiljet (omgerekend circa 110 euro).

Ook is gekozen voor operazangeres Birgit Nilsson (500 kronen), cineast Ingmar Bergman (200 kronen), actrice Greta Garbo (100 kronen) en troubadour Evert Taube (50 kroon).

Holgersson

De vernieuwing is slecht nieuws voor minimannetje Nils Holgersson, die op de rug van een gans naar de zon vloog. Behalve zijn schepper, de schrijfster Selma Lagerlöf, verdwijnen ook stichter van het moderne Zweden Gustav Vasa en grondlegger van de hedendaagse plantenkunde Carl von Linné (Linnaeus) uit het betaalcircuit.

Geen van de afgebeelde Zweden is nog in leven.