Voor dit geschenkenboekje in het kader van de Week van de Klassieken, bezocht de in Rome woonachtige Steenbeek drie kleine eilanden voor de Italiaanse kust.

De eilanden heten Ponza, Ventotene en Capri. Het zijn kleine geografische juwelen – parels – en bij de Romeinse keizers en vermogende jetset al geliefd als uitvalsbasis. Gezien het torenhoge bedrag dat Steenbeek op Capri neertelt voor een salade caprese en de dure merkboetieks zijn ze dat nog steeds.

Als de auteur de boot neemt naar de eilanden, is het geen hoogseizoen. De ontelbare restaurantjes en winkels zijn dicht, en dat biedt haar de gelegenheid in alle rust op deze eilanden te mijmeren hoe keizers als Tiberius het uitzicht tot zich namen, de geuren opsnoven en naar het druisen van de zee luisterden.

Op haar vele kleurrijk beschreven wandeltochten zoekt ze naar musea en ruïnes. Als ze delen van mozaïekvloeren, zuilen en muren met schilderingen aantreft, vult ze die aan met haar eigen verbeelding en herbouwt de villa’s in gedachten tot de weelderige onderkomens die het ooit waren.

Prelude

Hoe klein dit geschenkenboekje ook is, met Parels van Rome treft Steenbeek de juiste toon voor deze Week van de Klassieken. Haar verbeelding prikkelt tot verdieping. Evenals haar commentaar op de mythevorming rondom diverse keizers die als roddelestafette worden doorgegeven.

Het is als een prelude op de boeken die deze week worden uitgebracht, en aannames rondom Tiberius (Van Troje tot Tiberius) en ‘gevallen vrouwen’ (Vrouwen van Rome) worden ontkracht.

Verleidster Circe

Ook als een op zich staand minivignetje is Parels van Rome een parel. Steenbeek schrijft levendig over verbannen Romeinse vrouwen, over ‘Tiberschuimers’ (strandjutters die bijzondere archeologische vondsten doen), hoe Italië omgaat met zijn kunstschatten – oei – en de aparte sfeer van een off-season toeristenoord.

Waar een ouwe baas van zeventig toch nog een poging waagt en tracht Steenbeek te bewegen de mythe van Odysseus en verleidster Circe na te spelen.

Parels van Rome is het geschenkenboekje dat cadeau wordt gedaan bij aanschaf van een van de zeven titels die in de Week van de Klassieken worden uitgegeven.