AMSTERDAM - Debutant Mark Schalekamp gaf zijn roman De Parvenu in eigen beheer uit, maar werd vervolgens toch nog ‘ontdekt’ door uitgeverij De Arbeiderspers. Schalekamp vertelt over zijn hoofdpersoon, een man van eenvoudige komaf die erg graag bij de elite wil horen.

“Het is een schelmenroman, vind ik”, zegt Schalekamp tegen Lezentv.nl over het boek waarmee hij debuteert als romanschrijver. Hoofdpersonage in De Parvenu Hugo is iemand die graag hogerop wil. Niemand mag weten van zijn eenvoudige komaf, vertelt de auteur.

Wanneer hij wordt gevraagd voor een geheim genootschap, lijkt zijn wens om bij een elitegroep te horen werkelijkheid te worden. Hij moet echter wel eerst zien te slagen voor een aantal testen.

Ondertussen probeert de man behalve zijn komaf, ook te verbergen dat hij zijn werkgever oplicht, aan de coke is, naar de hoeren gaat en gokt.

Bekijk het interview:

 

Een langere versie van het gesprek is te zien op Lezentv.nl

Mark Schalekamp (1968) schreef in 1997 in Hard Gras met het gedicht ‘Voetbal & Meisjes’, waarna in 2000 bij Uitgeverij Thomas Rap de verhalenbundel De Rebellenclub verscheen.