AMSTERDAM - De Britse schrijver John le Carré heeft woensdag direct nadat bekend werd dat hij is genomineerd voor de Man Booker-oeuvreprijs, gevraagd van de shortlist te worden gehaald. Hij dingt nooit mee naar literaire prijzen, aldus de auteur.

Le Carré schreef meer dan twintig boeken die het spionagegenre in fictie en film hielpen definiëren. Onder zijn bekendste zijn Spion aan de muur en De toegewijde tuinier.

Le Carré is een van de dertien finalisten voor de Man Booker International Prize. De prijs van omgerekend 68 duizend euro wordt elke twee jaar toegekend aan een nog levende schrijver voor zijn of haar bijdrage aan fictie.

Het staat los van de Man Booker Prize for Fiction, die elk jaar wordt toegekend aan een specifiek boek. Een driekoppige jury kiest de schrijvers die in aanmerking komen voor de prijs, selecteert de finalisten en uiteindelijk de winnaar.

Verklaring

"Ik ben erg vereerd om als finalist voor de Man Booker International Prize 2011 te worden genoemd", zei Le Carré in een verklaring. "Ik ding echter nooit mee naar literaire prijzen en heb daarom gevraagd of mijn naam van de lijst verwijderd kan worden."

De voorzitter van de jury, Rick Gekoski, heeft het verzoek naast zich neergelegd. "De naam van John le Carré blijft natuurlijk op de lijst. We zijn teleurgesteld dat hij zich wil terugtrekken, want we zijn grote bewonderaars van zijn werk", zegt Gekoski.

Tussen de andere finalisten bevinden zich de Amerikaanse schrijver Phillip Roth, de Australiër David Malouf en de Indiaas-Canadese schrijver Rohinton Mistry. Eerder wonnen onder anderen Alice Munro, Chinua Achebe en Ismail Kadare de prijs.