AMSTERDAM - Historicus en cultuurdeskundige Gerard Rooijakkers gaat samen met historicus Leo Hoeks een boek schrijven over de Bende van Oss. Aanleiding voor het initiatief is de film over de roemruchte Brabantse bende, waarvan de opnames zondag zijn begonnen.

Regisseur André van Duren heeft maandag een bericht daarover van Omroep Brabant bevestigd. De schrijvers willen met het boek, dat in het najaar moet uitkomen, een beter inzicht geven in de feiten over de illustere bende.

De film De Bende van Oss is gebaseerd op historische feiten en speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Brabantse industriestad Oss werd toen geteisterd door een misdaadgolf.

De gewelddadige botsingen tussen het proletariaat, de katholieken en de protestanten leidden in 1939 tot zware kritiek op het toenmalige kabinet-Colijn.

Criminele milieu

De historische gebeurtenissen worden in de film verteld vanuit de visie van een jonge vrouw die probeert zich aan het criminele milieu te ontworstelen.

Deze vrouw wordt gespeeld door Sylvia Hoeks. Andere belangrijke rollen zijn voor acteurs Marcel Musters, Frank Lammers, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Hans Kesting en Teun Luijkx.

De Bende van Oss gaat dit najaar in première.