Professor Stewarts wiskundige raadsels is een bundeling van mathematische oefeningen, anekdotes, puzzels en hersenbrekers over het wonder van de wiskunde.

Ian Stewart is een wiskundige met wereldfaam: professor, docent, wetenschapper, onderzoeker, schrijver.

Hij is een van die creatieve geesten die mathematische vraagstukken weet te doorgronden met een logisch inzicht en verbeeldingskracht die bij de meeste mensen tektonische catastrofes tussen linker- en rechterhersenhelften zouden veroorzaken. En de man heeft humor, getuige deze bundeling.

Mengelmoes

Sinds zijn veertiende noteerde Stewart alles wat bij het reguliere onderwijs niet aan de orde kwam tijdens de wiskundelessen, zo is in het voorwoord te lezen.

Zijn eerste notitieboekje raakte al snel vol, en de aantekeningen groeiden uit tot een archief met, zoals hij zelf omschrijft ‘een mengelmoes van intrigerende spelletjes, puzzeltjes, verhaaltjes en weetjes’. Circa tweehonderd zijn in dit boek opgenomen.

Het boek is op elke willekeurige pagina open te slaan, waarbij de lezer bekende en onbekende wiskundige zaken aantreft. Over het pi en priemgetallen, of hoe de kaart van Engeland in bepaalde graafschappen op kleur is in te delen, verrassende tips voor kinderfeestjes of het voorkomen van de vierde hoofdzonde, zoals het gelijk verdelen van een taart zodat niemand elkaar schuin hoeft aan te kijken op een centimeter extra.

Twinkelogen

Laat tips voor kinderfeestjes je niet op het verkeerde been zetten dat Stewarts raadsels slechts een luchtig, simpel boekje is. Hoe vermakelijk de anekdotes en weetjes ook zijn waarmee het boek is doorspekt, het is en blijft wiskunde als hoofdonderwerp, met vraagstukken die menigeen boven de pet zullen gaan.

Wat nog altijd geen obstakel hoeft te zijn: het boek lijkt wel een collage van de tv-optredens van die olijke meid met de twinkelogen die bij De Wereld Draait Door over wiskunde komt vertellen. Snappen we alles? Nee. Zijn we niettemin geïnteresseerd? Ja. Mission accomplished.