AMSTERDAM - De Boekenweek is zondagochtend tot een einde gekomen met een ‘grande finale’ in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Het was voor het eerst dat de week op dergelijke, grootse wijze werd afgesloten. Kader Abdolah, die het boekenweekgeschenk van dit jaar schreef, trad op als gastheer.

Voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) Ruud Lubbers maakte tijdens de bijeenkomst de uitslag van de boekenweekactie van die organisatie bekend.

De stichting vroeg lezend Nederland welk boek een nieuwkomer moet lezen die de Nederlandse taal en cultuur wil leren begrijpen.

Het vaakst genoemd werd Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak. Vluchtelingen die dit jaar met steun van UAF aan een studie beginnen, krijgen dit boek cadeau.

Stroef

Abdolah sprak in Carré met vier vrouwen die hij ziet als bruggenbouwers. PvdA-politica Nebahat Albayrak vertelde aan hem hoe haar ouders vanuit Turkije naar Nederland verhuisden.

Het gesprek met journaliste Hanneke Groenteman verliep stroef. Abdolah wilde het met haar hebben over de Joden in Nederland (Groenteman is Joods), maar zij wilde liever niet namens de hele Joodse gemeenschap spreken.

Warmte

Abdolah vertelde verder het naar zijn zin te hebben gehad tijdens de Boekenweek. Daarin gaf hij een kleine honderd publieke optredens. ''Er was er zo veel liefde, zo veel warmte, de mensen waren zo massaal aanwezig. Het ontroerde mij.’’

De 76e editie van de Boekenweek begon 16 maart. Het thema was dit jaar Curriculum Vitae - Geschreven portretten. Bibliotheken en boekhandels organiseerden signeersessies, lezingen en discussies rond het levensverhaal.

Finale Boekenweek