AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders koopt bewust een boek tijdens de jaarlijkse boekenweek. De meerderheid doet dat nog steeds via boekenwinkels. Een kwart van de consumenten bestelt boeken online.

Dat blijkt uit een onderzoek van Startpagina.nl onder 7993 bezoekers.

Van de respondenten koopt vijf procent een boek tijdens de week om het boekenweekgeschenk te bemachtigen. Dit jaar werd het geschenk geschreven door Kader Abdolah; hij schreef De Kraai.

Opmerkelijk laag is het aantal mensen dat aangeeft e-books te lezen. Ondanks de opkomende populariteit van e-readers leest slechts vijf procent een boek op deze digitale manier.

Maar liefst 23 procent leent zijn boeken nog het liefste bij de bibliotheek.

Thriller

Het liefste lezen Nederlanders thrillers. Zo’n dertig procent geeft de voorkeur aan een thriller boven een roman. Het slechtste worden de chicklits gelezen: zo’n drie procent.

Nederlanders slaan het meeste een boek open in bed maar ook lezen op de bank, het terras en op het strand staan hoog op de lijst van plaatsen waar mensen graag een boek open slaan.

Opvallend is dat lezers niet graag een boek lezen in de trein of bus. Slechts twee procent van de mensen neemt speciaal een boek mee het openbaar vervoer in om te lezen.