AMSTERDAM - Op het jaarlijkse Boekenbal in de Stadsschouwburg van Amsterdam is dinsdagavond een ode gebracht aan de Grote Drie van de Nederlandse literatuur, Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Harry Mulisch.

Bekijk alle lezersfoto's van het boekenbal op NUfoto.

Vervolgens werd door eregast en schrijver van het boekenweekgeschenk Kader Abdolah de 76ste boekenweek officieel geopend. Het is het eerste boekenbal zonder de in oktober vorig jaar overleden schrijver Harry Mulisch, jarenlang een vaste en zeer prominente gast.

Om hem en de al eerder overleden Hermans en Reve te gedenken, werden gedichten van de drie schrijvers vertolkt op muziek door zangers Bob Fosko, Tjeerd Bomhof en Ellen ten Damme.

"Als een Iraniër (Abdolah, red.) het boekenweekgeschenk schrijft, moet je natuurlijk een neger vragen om het bal te presenteren", aldus presentator van het openingsprogramma cabaretier Jörgen Raymann.

Jonge auteurs

De jonge auteurs Esther Gerritsen, Ernest van der Kwast, Gustaaf Peek en Christiaan Weijts lazen een column voor op het podium dat verder vooral in het teken stond van terugblikken en het genoemde eerbetoon aan de Grote Drie. "Het Boekenbal zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Harry Mulisch", sprak Rayman. De cabaretier bood zich vervolgens "vrijwillig aan om zijn plek in te nemen".

Mulisch was meer dan vijftig jaar lang een vaste gast op het Boekenbal. De trap van de Stadsschouwurg waarop hij traditiegetrouw tijdens de avond plaatsnam, is in de wandelgangen een veelbesproken onderwerp.

Rode loper

Als ieder jaar, is het neusje van de zalm van de Nederlandse literaire wereld dinsdagavond present op het literaire festijn. Onder anderen Herman Koch, Charlotte Mutsaers, Jan Siebelink, Tommy Wierenga en dichter des vaderlands Ramsey Nasr betraden de rode loper.

Schrijvers van biografieën en 'andere portrettenmakers' kregen dit jaar een speciale vermelding. Op deze gastenlijst staan bekende namen als Cees Fasseur, Annejet van der Zijl, Kluun, Bart Chabot en Claudia de Breij.

Boekenweek

Het Boekenbal vindt dit jaar voor de zestigste keer plaats. De boekenweek wordt gehouden van 16 tot en met 26 maart, thema is ‘geschreven portretten’. Het boekenweekgeschenk De Kraai van Kader Abdolah wordt gedurende de boekenweek cadeau gedaan bij aanschaf van tenminste 12,50 euro aan boeken.

Geïnspireerd door onder andere de sprookjes van Duizend-en-één-nacht rijdt op zondag 20 maart een trein vol verhalenvertellers uit verschillende culturen door het land. Onder hen ook Abdolah.

Volg twitterberichten over het boekenbal via NUlive.