GORINCHEM - Tijdens De Stripdagen in Gorinchem zijn zaterdag de winnaars bekendgemaakt van de Stripschapjaarprijzen. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens het twee dagen durende evenement.

De Stripschapprijs is de belangrijkste stripprijs in Nederland. De prijzen zijn voor het beste stripalbum en worden uitgereikt in vijf verschillende categorieën.

In de categorie Nederland Literair ging de prijs naar het album Op weg naar Zoar (door Sela). Andere winnende albums waren: Prof Oja-Aha 1 (door Roel Venderbosch), Franka 21 (door Henk Kuijpers), Op reis met Bill (door Matthias Schultheiss).

De Productiejaarprijs ging naar Studio Myx voor de vormgeving van het album Prins Valiant 8 (door Harold Foster).

De Stripschapjaarprijzen worden jaarlijks toegekend door Het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips.

Signeren

De Stripdagen zijn al tientallen jaren het grootste evenement op het gebied van het beeldverhaal in de Benelux.

Tekenaars en schrijvers lezen voor en signeren hun werk. Zondag treedt D66-fractieleider Alexander Pechtold op als veilingmeester. Hij veilt dan originele strippagina's en tekeningen die belangeloos zijn afgestaan door tekenaars als Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), Daan Jippes (Havank) en Gerrit de Jager (De familie Doorzon).

De opbrengst gaat naar Het Droomhuis in Wageningen. Hier wonen jongeren met een beperking.

P. Hans Frankfurtherprijs

Vorige maand werd bekend dat de P. Hans Frankfurtherprijs 2011, een van de belangrijkste stripprijzen, dit jaar was gewonnen door de medewerkers van het blad Stripschrift.

De Bulletje Boonestaak Schaal is toegekend aan Eiso Toonder. Deze prijzen werden nu ook uitgereikt.