Sinds Indiana Jones en de Da Vinci Code is de thematiek van mystieke speurtochten naar geheimen uit de oudheid met implicaties voor de wereldheerschappij gewild. De ondertitel van deze Scandinavische versie luidt dan ook: Symbool van het eeuwig leven of sleutel tot het kwaad? Voila!

Don Titelman is ex-psychiater en symboolkundige. Als specialist is hij zijn eigen beste klant ten aanzien van veel soorten peppers, uppers, poppers en downers.

Hij wordt benaderd door een duiker die in een oude mijn een oude ankh vond. Na herhaald aandringen gaat hij bij de duiker op bezoek waar hij, na voldoende alcoholinname, even wegraakt. Als hij bijkomt is de duiker dood en hij de hoofdverdachte.

Eva Strand staat hem bij tijdens de verhoren door de politie. Opeens worden ze opgehaald en opgesloten in de Duitse ambassade in Stockholm. Dit is het begin van een Ludlum-achtige achtbaan van avontuurlijke belevenissen.

Het gaat natuurlijk om een geheim genootschap die de ankh wil combineren met een vijfpuntige ster (die van Strindberg uit de titel). Daarmee hopen ze toegang te krijgen tot krachten die hen de wereldmacht kunnen bezorgen.

De tocht naar het binnenste der aarde komt er ook nog aan te pas. Al met al puik beschreven spannende avonturen met een hoge graad van onwaarschijnlijkheid. Strandlectuur bij uitstek.