LELYSTAD - Schrijver Joris van Casteren wordt niet vervolgd wegens belediging. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Drie inwoners van Lelystad dienden vorig jaar een klacht in tegen de auteur, omdat hij zich in zijn boek 'Lelystad' kwetsend over hen zou hebben uitgelaten.

In zijn boek beschrijft Van Casteren op humoristische wijze hoe hij opgroeide in Lelystad. Daarbij zou hij een buurjongen als oorlogzuchtig hebben bestempeld en diens moeder asociaal hebben genoemd.

Het OM ziet niet genoeg bewijs dat er sprake is van strafbare feiten. De wijze waarop Van Casteren zijn jeugd en de stad Lelystad omschrijft, is volgens justitie zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid.

'Aanfluiting'

Van Casteren liet dinsdag weten blij te zijn met de beslissing van het OM, maar uitte tegelijkertijd zijn ongenoegen over de gang van zaken.

''Hier heb ik een half jaar op moeten wachten. Het is toch te bizar voor woorden. Al die moeite en energie die hier is ingestoken. Ik vind het een behoorlijke aanfluiting. Maar ik ben wel opgelucht natuurlijk. Lopen ze toch al die miljoenen mis."