AMSTERDAM - 'Hoe laat eigenlijk' van schrijfster en wetenschapper Jannah Loontjes gaat over miscommunicatie en de manier waarop taal daarin een centrale rol speelt. "En om de eenzaamheid van de mens daarin", vertelt Loontjes.

“Aan de ene kant stelt taal je in staat om te delen. Tegelijkertijd kun je als ik je iets vertel, dat op een heel andere manier begrijpen”, aldus de schrijfster in een interview met Lezentv.nl. “Je begrijpt iets nooit helemaal op dezelfde manier, daar gaat het boek over.”

Een andere mogelijkheid die taal ons biedt is liegen. “Fascinerend”, vindt Loontjes het. De hoofdpersoon in Hoe laat eigenlijk vraagt zich af wat waarheid eigenlijk is. Loontjes: “Ze denkt: al vertel ik de waarheid, dan gelooft hij me niet. Dus wat maakt het dan eigenlijk uit.”

Bekijk het interview:

Bekijk het hele interview op Lezentv.nl.

Jannah Loontjes debuteerde als romanschrijfster in 2007 met Veel Geluk. ‘Hoe laat is het eigenlijk’ is haar tweede boek en verscheen in januari. Loontjes doceert literatuurtheorie en wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt momenteel aan haar proefschrift.