BERLIJN - Een voormalig medewerker van klokkenluiderssite WikiLeaks heeft een boekje open gedaan over de periode dat hij bij de organisatie werkte.

Oprichter Julian Assange zou geobsedeerd zijn door macht en zich paranoïde gedragen. Verder zou hij slechte gewoonten hebben, die erop duiden dat hij is ''opgevoed door een stel wolven''.

Het boek van Duitser Daniel Domscheit-Berg komt vrijdag uit in meer dan tien landen. Het draagt de titel Inside WikiLeaks (WikiLeaks van binnenuit).

Hij vertrok in september met een aantal anderen bij de organisatie, omdat hij vond dat WikiLeaks steeds geheimer ging opereren.

Kritiek

''Het boek vertelt over mijn tijd bij WikiLeaks, inclusief de pieken en dalen. Het vertelt veel positieve verhalen, maar is ook open over mijn kritiek op wat er gebeurde'', aldus Domscheit-Berg, die zegt het boek te hebben geschreven omdat Assange de redenen van zijn vertrek in de media verdraaide.

De schrijver, die binnenkort met een eigen klokkenluiderssite komt, stelt dat Assange de gegevens die hem zijn toevertrouwd niet goed opslaat. Bij zijn vertrek kon Domscheit-Berg belangrijke software en materialen meenemen.

''Kinderen moeten niet met wapens spelen'', aldus de Duitser. ''We zullen de materialen alleen teruggeven aan Julian als hij kan bewijzen dat hij het veilig op kan slaan en er zorgvuldig en verantwoordelijk mee om kan gaan.''

Jonge vrouwen

Volgens Domscheit-Berg schepte Assange ook op over vrouwen. ''Julians belangrijkste voorwaarde was simpel: ze moest jong zijn.'' Hij was tevens trots op al de kinderen die hij wereldwijd heeft verwekt, aldus de schrijver.

Assange staat momenteel onder huisarrest in Groot-Brittannië. Daar buigt een rechter zich over een Zweeds uitleveringsverzoek. Justitie in Zweden verdenkt Assange van seksueel misbruik van twee vrouwen.

Ambassadeberichten

WikiLeaks werd in 2006 opgericht. De website deed de afgelopen maanden veel stof opwaaien met de publicatie van honderden Amerikaanse ambassadeberichten.

Dat bracht de Verenigde Staten zeer in verlegenheid, onder meer door de botte taal die veel diplomaten hadden gebruikt in hun verslag. Door de publicaties heeft Assange veel vijanden gemaakt.