AMSTERDAM - De Britse kinderboekenschrijver Brian Jacques is zaterdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat is dinsdag gemeld in de Britse pers.

De uit Liverpool afkomstige Jacques is vooral bekend van zijn Redwall-reeks. De held uit die boeken is de verlegen muis Matthias. Toen hij begon te schrijven werkte hij nog als melkbezorger. Hij schreef het eerste deel uit de Redwall-reeks met de leerlingen van een blindenschool waar hij melk bezorgde in zijn achterhoofd.

Hij wilde voor hen een zo beeldend mogelijk verhaal schrijven. Het eerste deel, Redwall getiteld, verscheen in 1986. Er zouden nog twintig delen volgen.

Het laatste komt dit jaar uit. Twaalf Redwall-boeken verschenen in het Nederlands, bij uitgeverij Kluitman. Zijn werk verscheen in bijna dertig talen. Ook van Jacques is de Castaways of the Flying Dutchman-trilogie.

Zeeman

Behalve schrijver en melkbezorger was Jacques in zijn leven ook zeeman, brandweerman, politieman, standup-comedian, directeur van een postkantoor en bus- en vrachtwagenchauffeur. Met zijn twee broers vormde hij de folkgroep The Liverpool Fishermen. Ook was hij presentator bij de BBC-zender Radio Merseyside.