AMSTERDAM - Uitgeverij De Bezige Bij brengt op 30 oktober, de eerste sterfdag van schrijver Harry Mulisch, een onvoltooide novelle van zijn hand uit.

Dat liet uitgever Robbert Ammerlaan zaterdag weten naar aanleiding van een bericht daarover in NRC Handelsblad.

De uitgever van Mulisch, Robbert Ammerlaan, onthulde de beginzin van een van de novellen vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Bezige Bij in Felix Meritis in Amsterdam: "Vanochtend heeft de werkelijkheid mij een loer gedraaid die ik haar niet gauw zal vergeven."

Het werk, met de titel De tijd zelf, bestaat uit ongeveer dertig pagina's en is ''duidelijk onaf''. ''Maar het is een dusdanig literair interessante tekst dat de uitgeverij en de erven het publicabel achten'', aldus Ammerlaan.

Het is de bedoeling dat iemand een verklarende inleiding of een nawoord bij de novelle verzorgt. Wie dat zal doen, wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende maand bekend. ''De tekst zelf blijft onaangetast.''

Siegfried

Lange tijd was onduidelijk of van de schrijver nog nieuw werk zou uitkomen. De laatste roman van Mulisch, Siegfried uit 2001, eindigde met de woorden 'Daarna niets meer'. Ammerlaan stelt dat hij wist dat Mulisch daarna nog aan een aantal dingen werkte, ''maar daar sprak hij liever niet over zolang iets nog niet af was''.

Volgens de uitgever werkte Mulisch tussen 2002 en zijn overlijden met enige regelmaat aan de bewuste novelle. ''Ik heb sterk de indruk dat hij er niet lang voor zijn dood nog mee bezig was.'' Ammerlaan wil nog niets zeggen over de inhoud van De tijd zelf. ''Dat moet verborgen blijven tot de presentatie.''

De Bezige Bij organiseert op de sterfdag van Mulisch een bijeenkomst, ''dat lijkt me een mooi moment om het werk te presenteren''.