Bloedstollende thriller van het Zweedse schrijversduo (van Hypnose) kan zich meten met The Constant Gardner van John le Carré. Steengoed.

Het lichaam van een jonge vrouw wordt aan boord van een zeiljacht aangetroffen. Een jongen vindt een gruwelijke verbrandingsdood. Een hooggeplaatste functionaris van de Zweedse overheid verhangt zich in zijn appartement. Een vredesactiviste en haar vriend zijn voortvluchtig.


Het is te danken aan het vernuft van de oorspronkelijk uit Finland afkomstige Zweedse commissaris Joona Linna dat er een verband tussen deze zaken wordt gelegd. Maar zelfs hij had niet kunnen voorspellen welk omvangrijk en internationaal doolhof de Zweedse recherche nog te wachten staat.

Machteloos

Contract van Lars Kepler (pseudoniem van auteursechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril) is van het kaliber kloppend hart en bloedstollende spanning. Met een keur aan personages en situaties die doen denken aan de uitgesponnen plot in The Constant Gardner van John Le Carré.

Geen jatwerk, gewoon net zo kundig. Het overkomt je zelden dat je als lezer overweldigd wordt door het gevoel machteloos overgeleverd te zijn aan graaizuchtig machtsmisbruik in de hoogste regionen zonder één enkele uitweg.

Paganini

Maar meer prijsgeven zou misdadig zijn. Contract is gewoonweg uitzonderlijk qua stijl en inhoud en hij heeft bovendien een hart. Een thriller waarin de psychologische ontwikkeling van de personages net zo adequaat bijdragen aan het verhaal als subplots over de vioolklanken van Paganini.

Lees ‘m. Er valt hooguit nog aan toe te voegen dat we aan Joona weleens een nieuwe Wallander kunnen hebben – Wallander in zijn hoogtijdagen, welteverstaan.