ROTTERDAM - Prinses Laurentien vraagt in haar nieuwste kinderboek aandacht voor de stijgende zeespiegel.

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam presenteerde ze woensdag Mr Finney en de andere kant van het water, een verhaal over een eiland dat dreigt te verdrinken.

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door minister-president Mike Eman van Aruba, een eiland dat model zou kunnen staan voor haar verhaal.

Ook haar man prins Constantijn en haar kinderen Eloise (8), Claus-Casimir (6) en Leonore (4), die zelden in het openbaar verschijnen, waren bij de boekpresentatie.

Gezichtspunt

Haar nieuwste boek is het tweede voorleesboek deel van de prinses, waarin zij opnieuw een actueel milieuthema belicht vanuit het gezichtspunt van kinderen.

Gouden Penseel-winnaar Sieb Posthuma maakte wederom de illustraties. In oktober 2009 verscheen het eerste kinderboek van Laurentien: Mr Finney en de wereld op zijn kop. Hiervan werden in ons land ruim 25.000 exemplaren verkocht.

Wakker

De prinses kreeg anderhalf jaar geleden inspiratie voor haar nieuwe boek toen ze een interview las met de president van de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan die bedreigd wordt door de stijging van de zeespiegel. ''Hij vertelde dat hij onder water ging vergaderen'', zei Laurentien. ''Je wordt erdoor wakker gemaakt.''

Door gesprekken met kinderen leer je hoe zij tegen de milieuproblematiek aan kijken, aldus de prinses. ''De oplossingen waar kinderen mee komen, zijn vaak heel verrassend. Laatst vroeg een jongetje waarom we nog in fossiele brandstoffen investeren. De zon blijft toch altijd schijnen?, zei hij. Als we dat soort heerlijke gedachten mee kunnen nemen, ben ik heel blij.''

Dood

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam schaarde zich woensdag in Blijdorp alvast aan de zijde van de schrijfster.

''Bij heel veel mensen leeft het thema niet en ook bij de politiek leeft het niet.'' Als er in Rotterdam slechts 10 centimeter water staat, is de stad volgens Aboutaleb al ''als het ware dood. Dan vallen al allerlei voorzieningen uit, zoals elektriciteit en transport. Ik hoop dat het boek van prinses Laurentien bijdraagt aan een groter bewustzijn.''