Een huisarts begaat een medische fout die een bekend acteur fataal wordt.

Marc Schlosser is een huisarts met het soort gedachten dat we liever niet kennen. Met onuitgesproken maar expliciete waardeoordelen over overmatige eters, drinkers, rokers, luilakken, hypochonders en zij die washandjes met zeep of scheermessen schuwen.

Na deze ongenadige introductie over zijn patiënten, blijkt Schlosser net zo unverfroren oprecht over vrouwen, acteurs, vakantiegangers en mensen in het algemeen.

Sublieme openhartigheid

Het maakt Marc niet tot een altijd aimabel, maar wel weldadig openhartig personage. Mensen zeggen zelden wat ze denken; auteurs als Koch hebben de gave onze verborgen eigenschappen en drijfveren uit te schrijven.

En in Zomerhuis met zwembad pakt dat net zo verslavend uit als in zijn doorbraakroman Het diner. Kochs manier om de aard van het beestje als afgepelde fait accompli te verbeelden, laveert tussen vertederende en afschrikwekkende eerlijkheid, en de aard is tevens wat dit verhaal vleugels geeft.

Colossos

Een van Marcs patiënten is Ralph Meier, een gevierde acteur met een ego formaat Colossus en een onverzadigbare honger naar drank, eten, lust, aandacht en erkenning, met het motto ‘maat is het beste’ als aartsvijand.

Wat er maar enigszins appetijtelijk uitziet in een rokje, kan rekenen op de likkebaardblikken van Ralph. Als Marc en Ralph vrienden worden – of wat voor vriendschap moet doorgaan – belanden ze tijdens een vakantie met hun gezinnen door een samenloop van omstandigheden in een zomerhuis met zwembad.

Zon, zee, heel veel drank, trossen los, knappe echtgenotes, hunkerende echtgenotes, mooie puberdochters, mannen die geen maat kennen, sterke driften, en al dit verteld vanuit een hoofdpersonage dat nergens doekjes om windt. Koch creëert in deze op het oog volkomen modern beschaafde setting een sfeer als op een apenrots, waar een paar onheilspellende spelonken zitten.

Thrillerwending

En dus gaat er ook iets goed mis op die vakantie. Weer terug in Nederland komt Meier maar Marcs praktijk met gezondheidsklachten, waarna Marc een medische fout begaat die de roman een heel knappe thrillerwending geeft.

"Verzin zelf wat", zegt een van Kochs personages die in de filmwereld werkzaam is, en de opdracht kreeg het onvoorstelbare (9/11) te overtreffen.

Die uitspraak lijkt ten grondslag te liggen aan Zomerhuis met zwembad. Maar Koch weet het onvoorstelbare geloofwaardig te maken door gewoon heel dicht bij de aard van het beestje te blijven, dezelfde aard waar ook 9/11’s uit voortkomen.