AMSTERDAM - Herman Koch schrijft 's ochtends anderhalf à twee uur, en daarna is zijn werkdag voorbij. De 57-jarige schrijver en acteur geeft in een interview met Nieuwe Revu toe dat hij het leven leidt van een pensionado.

Koch zegt goed te zijn in niets doen, omdat hij 's ochtends al twee uur zijn hoofd heeft laten werken. "Dan voel ik me fysiek en geestelijk beter."

Zijn dagen vult hij op allerlei manieren in. "Ik ga vaak 's middags uit eten met mijn vrouw. Dan nemen we er een biertje of een flesje wijn bij."

Lui wil Koch zichzelf niet noemen. "Elke anderhalf à twee jaar is er wel een boek af. Of een theatertour. Of ik heb met de jongens van Jiskefet opgetreden in de Heineken Music Hall."

Ambitieloos

Koch zegt tevreden te zijn met het schrijversleven, naar eigen zeggen is hij vrij ambitieloos. "Ik doe niet veel naast het schrijven. Ik word een paar keer per maand voor hippe actualiteitenprogramma's gevraagd, maar ik zeg altijd nee. Ik hoef niet zoveel met mijn kwekkende hoofd op televisie. Ik wil niet dat mensen denken: Jezus, daar heb je hem weer."

De Nieuwe Revu met het interview met Koch ligt vanaf woensdag in de winkels.