AARHUS - De Deense cartoonist Kurt Westergaard, die op nieuwjaarsdag 2010 werd overvallen door een met een bijl gewapende Somaliër, is ''aan een zekere dood ontsnapt.''

Dat zei hij donderdag voor de rechtbank in Aarhus, waar zijn belager terechtstaat. Westergaard (75) trad op als getuige.

''Hij hakte met zo veel geweld in op de deur van de badkamer dat die begon te trillen. Ik dacht dat ik dood zou gaan'', verklaarde de tekenaar, die het naar eigen zeggen niet zou hebben overleefd als het de aanvaller was gelukt de deur kapot te slaan.

De verdachte, de 29-jarige Mohamed Geele, verklaarde woensdag dat hij de cartoonist niet wilde doden maar hem slechts bang wilde maken.

Westergaard wees die bewering van de hand. Geele zou tijdens de aanval hebben geroepen: ''Je gaat eraan. Je gaat naar de hel!'' De tekenaar noemde de Somaliër ''een terrorist'' en ''een soldaat van de heilige oorlog''.

Doodsbedreigingen

Westergaard ontving talloze doodsbedreigingen nadat in 2005 een serie spotprenten van zijn hand over de islamitische profeet Mohammed was afgedrukt in de Deense krant Jyllands-Posten.

Op een van de prenten was Mohammed afgebeeld met een tulband in de vorm van een bom. De plaatjes werden ook in andere westerse media geplaatst.