PARIJS - De Franse fiscus claimt 203.000 euro van Albert Uderzo, de tekenaar van de heldhaftige stripfiguur Asterix.

De Franse belastingdienst meent dat Uderzo niet de beheerder is van de onoverwinnelijke Galliër, maar gewoon een illustrator.

Daardoor kan Uderzo (83) geen gebruikmaken van een korting van 10 procent op de inkomsten van het auteursrecht voor de 24 avonturen van 'de grootste vijand van de Romeinen'.

De kunstenaar had gezegd zich te beschouwen als de schepper van Asterix en Obelix.

Goscinny

De Franse belastingdienst noemt echter René Goscinny als bedenker. Goscinny was de schrijver en overleed in 1977. Het oordeel van de Franse fiscus is volgens Uderzo ''een onrecht en een schande''.

Uderzo vindt de zaak geen kwestie van geld, maar van prestige. De Fransman beschouwt zichzelf wel degelijk als medeschrijver.

Idéfix

Zo beweert hij bijvoorbeeld Idéfix te hebben bedacht, het trouwe hondje van de oersterke Obelix. Hij wijst erop dat de albums op zijn naam verschenen, na de dood van Goscinny.

Hij begint een proces wegens ''de brutaliteit en gebrek aan respect waarmee de schatkist mij, vijftig jaar na de oprichting van Asterix, berooft van het co-auteurschap van mijn kleine Galliër'', zei Uderzo in de krant Le Figaro.

Tekenaar Asterix