AMSTERDAM - De Gouden Ganzenveer 2011 is toegekend aan schrijver en dichter Remco Campert. Dat heeft de Academie de Gouden Ganzenveer zondag bekendgemaakt.

De Academie roemt de 81-jarige Campert ''om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven.''

Ook de jongste generaties waarderen volgens de Academie zijn werk, dat dit jaar een periode van zestig jaar beslaat.

Campert is begonnen als dichter, ontwikkelde zich tot schrijver van verhalen en romans en werd later ook columnist. Daarnaast is hij geregeld op het podium te vinden.

Uitreiking 7 april

Campert krijgt de prijs op 7 april in Amsterdam uitgereikt. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

De leden van de Academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Voorzitter dit jaar is Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Tiende keer

Het was dit jaar de tiende keer dat de prijs werd toegekend. Eerdere winnaars zijn onder anderen Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Tom Lanoye.