Verhalen Tomas Lieske ontstaan tijdens schrijven

AMSTERDAM - Schrijver Tomas Lieske weet op het moment dat hij de pen ter hand neemt niet waar de roman in wording over gaat. "Ik ken alleen de setting en ik weet ongeveer wie de hoofdfiguren zijn", zo vertelt hij in een interview met Lezen.tv.

“En ik weet ik elk geval welk persoonlijk element ik het boek wil uitwerken”, aldus de schrijver van het recent verschenen Alles kantelt.

Schrijven is voor Lieske een zeer tijdrovend proces. “Ik beslis al schrijvend waar het verhaal heengaat, en dat is een proces van zo’n twee jaar.”

Om niet gestoord te worden vertrekt de auteur altijd naar het buitenland om een boek te schrijven. “Ik wil me kunnen concentreren”, vertelt Lieske. “Ik heb de tijd nodig om al die mogelijke verhaallijnen die zich aandienen in mijn kop en waarvan ik nog niet weet ik of ze kan gebruiken, tot op een bepaald punt uit te werken.”

In Alles kantelt ontmoet de mannelijke hoofdpersoon zijn vijfentwintig jaar jongere zelf en haalt hij herinneringen op aan een vroege liefde.

Lieske (1943) won met zijn prozadebuut Oorlogstuinen in 1992 de Geert-Jan Libberhuizenprijs. Daarvoor schreef hij gedichten die werden gepubliceerd in literaire tijdschriften. De boeken van Lieske worden vertaald in het Duits, Frans, Tsjechisch en Turks.

Lees meer over:
Tip de redactie