RIJSWIJK - 'Gedoogregering' is het woord van het jaar 2010. De term won met 21 procent van de circa 20.000 stemmen nipt van 'daggeren' (19 procent) en 'bestuurs-obesitas' (15 procent). Dat maakte Van Dale dinsdagochtend vroeg bekend.

Ook in diverse sub-categorieën zijn winnaars gekozen. Zo werd pino (potentieel interessant neukobject) moeiteloos eerste in de categorie jongerentaal en wist dr. Bibberregel (een schaatsterm) in de categorie sport/amusement met 33 procent van de stemmen oranjebabe (29 procent) net voor te blijven.

Lifestyleterm pingen (telefonisch berichten sturen) kreeg eveneens een derde van de stemmen, terwijl in de categorieën economie en politiek respectievelijk obesitaks (belasting voor dikke mensen) en kamikazekabinet (een instabiele regering) het populairst bleken.

Aansprekend

Volgens woordenwatcher Ton den Boon heeft gedoogregering gewonnen omdat het een aansprekende term is. Bovendien ''hebben we ons het afgelopen jaar veel met politiek hebben beziggehouden’’.

Van den Boon signaleerde dit jaar ook enkele andere belangrijke trends. De economische crisis en andere perikelen op economisch gebied leidden tot de nominatie van woorden als knoflookcrisis.

Door de populaire tv-serie Oh oh Cherso, over de vakantieavonturen van een groep Haagse jongeren, werden woorden als pino populair.