De vuurwerkramp in Enschede, de opkomst van internet, een familiedrama en funeste geheimen: om Buwalda’s debuut vesuviaans te noemen is nog mild uitgedrukt.

En wammes, opeens is daar een schrijver met een debuut dat inslaat als een meteoriet. Het is alsof er een nieuwe leerling over de drempel van het klaslokaal is gestapt die met een imponerende stijl en bravoure de klas ter plekke doet beseffen dat de rest van dit schooljaar heel anders gaat worden.

Bonita Avenue is een familiedrama met de omhooggevallen judoka Siem Sigerius als spilpersonage. Siem blijkt naast sportieve ook over een kolossaal wiskundig talent te beschikken, alsmede over leiderskwaliteiten die hem een aanzienlijke politieke machtspositie opleveren.

Wat betreft het mennen van zijn gezin is hij minder gelukkig. De zoon uit zijn eerste stukgelopen huwelijk is een galg-en-rad-schurk, en van de twee dochters met zijn nieuwe vrouw heeft de jongste, Joni, een te krachtige persoonlijkheid en maakt keuzes waartegen haar omgeving niet is opgewassen.

Pageturner

Maar te veel van het verhaal weggeven zou afbreuk doen aan het leesgenot. Buwalda jongleert behendig met personages, grote gebeurtenissen (de vuurwerkramp in Enschede, de opkomst van internet) en de tijdsbalk die de lezer steil achterover doen slaan dat Bonita Avenue een debuutroman is.

En het is niet alleen de dynamische structuur van het verhaal en dat de personages zo bruisend zijn uitgewerkt. Het is mede Buwalda’s schrijfstijl die van Bonita Avenue een – laten we het woord maar van stal halen – pageturner maakt.

Zinnen om in te lijsten

Buwalda schrijft als een doordachte bezetene, met zinnen om in te lijsten en originele metaforen, en beschikt over die zeldzame eigenschap dat hij het ogenschijnlijk alledaagse spannend weet maken omdat zijn personages zoveel te verbergen hebben.

Buwalda is als de Assange van de literatuur: hij laat ons morele afwegingen maken over het nut en de valsheid van geheimen. Geheimen die iedereen heeft, maar die als onzichtbare betonrot een onbedoeld eroderende uitwerking kunnen hebben.

In Bonita Avenue is de lezer van de geheimen op de hoogte en we zien de personages op hun ondergang afstevenen als ze gaan verstoppen en openbreken, verdonkeremanen en ontkennen. Bonita Avenue is bigger than life en toch ook weer menselijk. Een roman als een schokgolf, op elk gebied.