DEN HAAG - Het Kinderboekenmuseum in Den Haag heropent de deuren, na een sluiting van drie jaar. Vanaf donderdag kan het publiek er terecht.

De 8-jarige 'kinderdirecteur' Laura van der Eijk uit Haarlem verrichtte woensdag in aanwezigheid van vele kinderboekenschrijvers en illustratoren de opening van het vernieuwde Kinderboekenmuseum, dat een onderdeel is van het Letterkundig Museum.

In het Kinderboekenmuseum maken kinderen spelenderwijs kennis met de Nederlandse en Vlaamse jeugdliteratuur.

Wisselende exposities

Creatief omgaan met taal en het stimuleren van plezier in lezen en schrijven staan er centraal. Er zijn twee vaste tentoonstellingen en in de toekomst ook wisselende exposities.

De afgelopen maanden riep het museum op kinderen te solliciteren voor de functie van kinderdirecteur. Het moest iemand zijn ''die gek is op lezen, vol verhalen zit en van avontuur houdt'' en die met andere mensen kan overleggen en een goede luisteraar is.

Ceremoniële rol

Laura kreeg uiteindelijk de felbegeerde functie. Ze heeft niet alleen het ceremoniële rol, maar ze zal er ook op toezien ''dat het museum genoeg leuke dingen doet voor kinderen''. Haar eerste taak was het verrichten van de officiële opening.

In 1994 opende het Kinderboekenmuseum voor het eerst zijn deuren. De afgelopen drie jaar is het museum ingrijpend verbouwd.