AMSTERDAM – Het derde deel van de biografie over de schrijver Gerard Reve zal voorlopig niet verschijnen. De publicatie van het werk van biograaf Nop Maas is uitgesteld omdat de partner van de overleden Reve geen toestemming wil geven voor de verschijning van het werk.

Dit meldt de Volkskrant dinsdag.

Joop Schafthuizen, die dertig jaar lang de partner was van Reve heeft "geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas. Dit is een principiële kwestie”, zo laat hij de krant weten.

Rechten

In de biografie zouden citaten uit ongepubliceerd werk, waaronder brieven worden gepubliceerd. Volgens Schafthuizen liggen de rechten over dit werk bij hem. “Als rechthebbende beslis ik hierover.”

Maas schreef eerder al twee biografieën over Reve met als overkoepelende titel ‘Kroniek van een schuldig leven’. Het derde deel, 'De late jaren 1975-2006', zou in februari 2011 verschijnen.

Herzien

Volgens Maas is het feit dat in zijn laatste deel de jaren van de schrijver met Schafthuizen aan de orde komen een reden om de publicatie ervan te verhinderen.

"Ik vermoed dat de levensgezel van mijn onderwerp liever had gezien dat bepaalde gebeurtenissen niet waren geschied. Maar gebeurtenissen herzien, dat kan natuurlijk niet."