AMSTERDAM - Sonny Boy, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl, krijgt een tweede standbeeld. Het beeldje van kunstenaar Teus van den Berg wordt vrijdag onthuld in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam-Zuidoost.

Het is een kleinere versie van een beeld dat vorig jaar een plek kreeg in de bibliotheek in Scheveningen, aldus het theater maandag.

Van der Zijl schrijft in haar boek over de onmogelijke liefde tussen een jonge Surinaamse immigrant en een gehuwde Nederlandse vrouw tegen de achtergrond van de crisis- en oorlogsjaren. Uit deze relatie wordt Sonny Boy geboren.

Het boek is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Waldy Nods, die model stond voor Sonny Boy. Zijn ouders kwamen in de Tweede Wereldoorlog om in een concentratiekamp. Van het boek zijn inmiddels meer dan 320.000 exemplaren verkocht.

Levend

Met de onthulling van het beeldje in Amsterdam-Zuidoost ''houden wij een verhaal levend uit de Nederlandse geschiedenis'', zegt directeur Ernestine Comvalius van het Bijlmer Parktheater.

''Een verhaal dat ons bindt met Suriname en dat een tijd markeert waarin de vrijheid en de mensenrechten met voeten werden getreden.''

De 81-jarige Nods zal ook aanwezig zijn bij de onthulling. Uit handen van Van der Zijl ontvangt hij het eerste exemplaar van de filmeditie van het boek. De bestseller is verfilmd en zal vanaf 27 januari in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.